Szklarnia MagISStra

Szklarnia na orbicie

10 listopada 2010, 15:41

Żywność, dowożona astronautom kosztuje krocie, nie mówiąc o samych kosztach transportu. Co z przyszłymi, załogowymi misjami? Będą musiały stać się przynajmniej częściowo samowystarczalne, do tego jednak wciąż koniecznych jest wiele eksperymentów.



MacDonald's

Odszkodowanie za pracę w MacDonaldzie

29 października 2010, 10:06

Odszkodowania ze strony pracodawcy za nieszczęśliwe wypadki, zaniedbania czy utratę zdrowia przez pracownika to rzecz dość powszechna. Dlaczego by zatem nie pozwać sieci restauracyjnej za przybranie na wadze podczas wykonywania pracy?


Szkolna stołówka

Szkolne odchudzanie młodzieży

28 października 2010, 16:21

W reakcji na narastający problem otyłości i nadwagi wśród młodzieży w krajach rozwiniętych, pojawiło się wiele inicjatyw, w wielu państwach szkoły nałożyły restrykcje na niezdrową, zbyt tuczącą żywność. Badania pokazują, że przynosi to pierwsze efekty w postaci redukcji wagi uczniów.


Jedzenie w śmieciach

Bezbolesne oszczędzanie energii

3 października 2010, 16:03

Naukowcy Michael Webber i Amanda Cuellar proponują prosty i niewymagający inwestycji sposób na zaoszczędzenie sporych ilości energii - w przypadku Stanów Zjednoczonych nawet odpowiednika 350 milionów baryłek ropy naftowej rocznie.


Komercyjna Stacja Kosmiczna już za 6 lat?

30 września 2010, 10:50

Dwa rosyjskie przedsiębiorstwa ogłosiły właśnie, że do roku 2016 chcą uruchomić prywatną stację kosmiczną. Orbital Technologies oraz Rocket and Space Corporation Energia zapowiadają, że Komercyjna Stacja Kosmiczna (CSS) będzie przyjmowała turystów.


Cholesterol z tapicerki

8 września 2010, 08:54

Dzieci i nastolatki z wyższym stężeniem we krwi związków perfluorowanych - substancji wykorzystywanych w wodoodpornych tkaninach i tapicerkach oraz zapobiegających przywieraniu pokarmów do naczyń i utensyliów kuchennych – mają podniesiony poziom złego cholesterolu LDL (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine).


Listeria

Jak groźne bakterie potrafią nas wykiwać

7 września 2010, 07:23

Żadna technologia nie chroni nas przed spożywaniem chorobotwórczych bakterii w jedzeniu. Dlaczego zatem za jednym razem nie chorujemy wcale, a innym razem infekcja może być nawet śmiertelna? Czasem sami ułatwiamy sprytnym bakteriom opanowanie naszego organizmu.


Pole truskawek

Uprawy organiczne są lepsze od tradycyjnych

6 września 2010, 09:19

Odkąd rośnie świadomość ekologiczna w społeczeństwach rozwiniętych, tworzy się coraz większy popyt na żywność organiczną i powstaje coraz więcej organicznych upraw. Do niedawna jednak założenie a priori wyższości upraw „naturalnych" nie było mocno podbudowane badaniami.


Smutny ziemniak

Po elektrowstrząsach są zdrowsze

23 sierpnia 2010, 09:05

Inżynieria genetyczna to najbardziej znany sposób wytwarzania prozdrowotnej żywności. GMO jednak nie jest lubiane. Okazuje się, ze podobny efekt można osiągnąć łatwiej: wystarczy warzywa poddać torturom w postaci elektrowstrząsów lub ogłuszania ultradźwiękami.


Opakowanie do wyhodowania

29 lipca 2010, 12:13

Czy można sobie wyhodować ekologiczne opakowanie? Okazuje się, że tak. Wystarczy odrobina rolniczych odpadów, grzybnia i odpowiednia forma.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy